O Nama

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ osnovano je u svibnju/maju 1991. godine. Kao izvanstranačka neprofitna udruga Bošnjaka koji žive i rade u Republici Hrvatskoj, kao i svih koji poštuju i pomažu afirmaciji nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka u područjima njihova umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarskog i javnog života, Društvo afirmira kulturu Bošnjaka u Hrvatskoj, sa sviješću o svojoj posebnosti na mapi hrvatske kulture.

Ciljevi Društva su čuvati, afirmirati i unaprjeđivati nacionalni i kulturni identitet bošnjačkog naroda na područjima kulturnog, znanstvenog, umjetničkog, glazbenog, folklornog i drugog duhovnog stvaralaštva, prvenstveno u Hrvatskoj, i skrbiti o potpunoj integraciji Bošnjaka u sve sfere društvenog i javnog života u Republici Hrvatskoj, posebno u kulturi, umjetnosti, znanosti i medijima.

Društvo, sukladno ciljevima, nastavlja bogatu tradiciju i kontinuitet djelovanja ranijih bošnjačkih kulturnih društava u Hrvatskoj: Kulturnog društva Muslimana Hrvatske „Preporod“, „Narodne uzdanice“ i „“Gajreta“.

„Preporod“ u sklopu svoje informativne djelatnosti izdaje tri časopisa.

Dvomjesečnik za kulturu i društvena pitanja Behar izlazi od kolovoza/augusta 1992. pod urednikovanjem književnika Ibrahima Kajana. Od 2001. do 2006. uređuje ga  rahmetli prof. dr. Muhamed Ždralović, a od 2006. do kraja 2016. književnik Sead Begović. Od 2017. godine Behar postaje časopis za književnost i društvena pitanja, a uređuje ga književnik Nenad Rizvanović.

Preporodov “Journal” je informativni časopis, usmjeren ka društvenim pitanjima i kronici bošnjaštva u Hrvatskoj. U početku je izlazio kao podlistak Behara, a od 2003. ga uređuje publicist Faris Nanić. Od 2006. do kraja 2016. uređuje ga publicist Ismet Isaković. Od 2017. godine privremeni urednik mu je Ervin Jahić.

Jasmin je časopis za djecu i mlade koji je polugodišnjak, a njegova urednica je Azra Mehić.

Osim informativne djelatnosti, „Preporod“ se bavi i izdavaštvom. Njegova izdanja višekratno su nagrađivana i zapažena u javnosti.

U okviru Preporoda od 1992. godine djeluje multietnički ženski zbor Bulbuli koji njeguje tradicionalnu bosansku urbanu pjesmu sevdalinku pod vodstvom Ismeta Kurtovića.

Zvrk teatar je dramska radionica za djecu i mlade koju vodi dramski umjetnik i književnik Rusmir Agačević.

U okviru tradicionalnog Preporodova programa Bošnjačke riječi organiziraju su brojne  izložbe, tribine, okrugli stolovi, simpoziji, predstavljanja knjiga itd.

Prvi predsjednik Preporoda bio je Ibrahim Kajan, od 2001. do ožujka/marta 2014. na čelu mu je mr. sc. Senad Nanić, a od 2014. godine Ervin Jahić.

 

Tijela Društva: 

Predsjednik:
1. Ervin Jahić

Potpredsjednici:
1. Samir Hasanagić
2. Midheta Ibrahimpašić
3. Ajka Tiro Srebreniković

Glavni odbor:
1. Omer Cero
2. Belma Hadžović
3. Amir Hasanović
4. Alma Hukanović
5. Alma Jusić
6. Ismet Kurtović
7. Lukman Muftić
8. Tarik Srebreniković
9. Nevzeta Zdunić

Nadzorni odbor:
1. Armin Hodžić
2. Mehmed Kečević, predsjednik
3. Alem Orlić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.